Polonya Eğitim Sistemi

Polonyada Devlet ve Özel üniversiteler arasında gerek müfredat gerekse sistem açısından büyük farklılıklar buunmaktadır. Devlet üniversiteleride bulundukları eyalete göre yıllık harçlar ve akademik takvim açısından faklılıklar göstermektedir. Bu değişkenlik kayıt prosedürü ve istenilen belgeler açısından geçerli değildir. Gerek özel gerekse devlet üniversitelerinde genellikle lisans bazında eğitime kabul için şuanki yasalar doğrultusuda Türk öğrencilerden sadece lise diploması istenmektedir. Polonyadaki tüm devlet üniversitelerinin denkliği YÖK tarafından tanınmaktadır.Yani dünyanın en iyi üniversiteleri listesinde ilk 200 içinde 5 üniversitesi bulunan Polonyada ÖSS sınavında başarılı olmasanızda eğitim görme hakkına sahipsiniz.
Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Polonya Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Bilim, Eğitim ve Kültür Alanlarındaki Anlaşma temelinde, yüksek öğrenim görmüş ve yüksek lisans derecesi almış her Türk vatandaşı, P. C. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bilim araştırmaları bursu için başvuruda bulunabilir.
Polonya'da bilimsel staj görmek isteyenlere uygulanan sınavın hangi dönemlerde yapıldığı, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Dış ilişkiler Genel Müdürlüğü'nden öğrenilebilir.
Adayın Türk Tarafı'nca kabul edilen belgeleri, P.C. Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilir ve ilgili kişiye burs verilmesi konusundaki son karar bu bakanlık tarafından alınır. Temel şartlardan bir tanesi, adayın herhangi bir yabancı dili - ki İngilizce tercih edilmektedir - iyi derecede bilmesidir (bunun dışında söz konusu burslarda adayın Lehçe biliyor oluşu da tercih nedeni olabilir, ancak şart değildir).
Leh Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri ve bu bölümün bilim adamı kadrosu da, Polonya'da yaz aylarında, tatil döneminde düzenlenen bir ya da iki aylık dil kursları için burs başvurusunda bulunabilirler. Buradaki prosedür, yukarıda bilim araştırma bursları için verilenin aynısıdır. Polonya'da yüksek lisans ya da doktora eğitimi ise tümüyle ayrı bir konudur.
Bazı Polonya üniversiteleri, yabancılar için özel (İngilizce ya da Almanca) programlar uygulamaktadırlar. Ancak çoğu üniversitede, yabancıların üniversiteye kabulü için Lehçe bilme şartı aranmaktadır. Polonya'da yüksek öğrenim öncesi dil hazırlığı için dokuz aylık yoğunlaştırılmış dil kursu, örneğin Lodz Lehçe Okulu tarafından verilmektedir (burada eğitim ücreti yıllık 3000 Euro tutmaktadır) .
Üniversiteye ve eğitimin türüne göre bir akademik yıl 2000-4000 Euro tutmaktadır.
Maddi sıkıntı çeken öğrenciler, P.C. Hükümeti parasız eğitim bursuna başvurabilirler. Böyle bir durumda, söz konusu öğrenci, eğitim görmek istediği üniversitenin şart koştuğu belgelerin tümünü bir dosya halinde Polonya Eğitim merkez bürosuna vermek durumundadır.
Polonyada yaşayan üniversite öğrencileri diğer birçok Avrupa Birliği ülkesinden farklı olarak rahatça çalışma izni alabilmektedirler. Bunun dışında Polonyaya yerleşmiş bir birey iş kurma, şirket açma ve mal edinme gibi birçok haktanda gerekli şartların yerine getirilmesi durumda faydalanabilir. Polonya Avrupa Birliği üyesi olduğundan diğer Schengen üyesi ülkelere Polonyadan alınan oturum müsadesi kartı ile rahatça herhagi bir vizeye gerek duyulmadan seyehat edebilir.

İLGİLİ DİĞER İÇERİKLER
Neden Polonya