Gdańsk (Eski adı Danzig), 12. yüzyıldan beri Polonya ile Almanya arasında ihtilafa konu olmuştur. İki ülke de şehri kendi toprakları altına almak ister. Almanya I. Dünya Savaşı sonunda yenildiğinde ve özgür Polonya deklare edildiğinde, Versay Antlaşması'yla Gdańsk, nüfusunun %95'i Alman asıllı olmasına rağmen, "özgür şehir" olarak ilan edildi ve yetkisi Milletler Cemiyeti'ne verildi. Böylece Polonya'nın erişebileceği ve kullanacabileceği bir liman olacaktı. 1933'de, seçimler sonrası şehir parlementosunun büyük bir kısmı Nazilerden oluşuyordu. 1939'da, Polonya'nın Almanlar tarafından işgali ile, Gdańsk yeniden Almanya'ya katıldı.
II. Dünya Savaşı'nın sonunda ise, Gdańsk adını alarak Polonya'ya bağlı bir şehir oldu. Şehirde bulunan Almanlar ise gitmeye zorlandılar. 1980'lerde şehir Solidarnosc (Türkçe: Dayanışma Sendikası) hareketinin yuvası oldu. 1990'da ise şehirin Polonya'ya bağlı olduğu, resmen Almanlar tarafından kabul edildi.
Krakow - Kraków
Kraków /'krakuf/,
(Polonya'nın en eski ve en büyük üç şehrinden biridir. 2004 nüfusuna göre 780.000 (yakın topluluklarla birlikte 1,4 milyon) kişi yaşamaktadır. Tarihî şehir, Vistül Irmağı'nın Wawel Tepesi'nin ayağında Küçük Polonya'nın (Małopolska) güneyinde kalmaktadır. Küçük Polonya Voyvodası (Województwo małopolskie)'nın da 1999'dan beri başkentidir. Eskiden Kraków Voyvodası'nın başkentiydi.
Kraków, geleneksel olarak ülkenin bilim, kültür ve sanat merkezi olmuştur. Polonya eski krallarının oturdukları, eski başkent olması ve birçok tarihi sahneye tanık olmasından dolayı Polonya'nın kalbi olarak da söz edilmektedir. Yerli ve uluslararası turizm yoluyla yılda yedi milyon turisti ağırlamaktadır.
Dünyanın en eski alışveriş merkezlerinden biri olan Sukiennice (Kumaş Pazarı), bu kentte yer almaktadır. Krakow 'Değeri En Bilinmeyen Şehir' seçilmiştir
Poznań
Poznań (Almanca:Posen), Orta-batı Polonya'da bir şehir, Wielkopolska ilinin merkezdir. Warta Nehri etrafına kurulmuş olması şehri önemli tarihsel, ticari, endüstriyel ve eğitim alanında önemli bir merkez yapmaktadır. 597,900 (2002) nüfusu ile Polanya'nın 5. en büyük kenti olan Poznań aynı zamanda ülkenin en büyük 4. ekonomik merkezidir.
Poznań ortaçağdan beri önemli bir ticaret merkezidir.19. yüzyılın başından itibaren ağır sanayi büyümeye başladı ve önemli birkaç fabrika bu zaman kuruldu,bunların içinde çelik fabrikası ve Hipolit Cegielskiın demiryolu fabrikasıda bulunmaktadır.
Bugünlerde Poznań Almanya ile ticarette önemli şehirlerden biridir.Birçok Batı Avrupa firmaları Polonya pazarına girişte Poznan ile giriş yaparlar.
Her yıl yapılan Malta Tiyatro festivali şehrin en önemli kültürel etkinliğidir. Ayrıca Henryk Wieniawski Keman yarışması (5 yılda bir), and Klasik Müzik Festivali (yıllık) düzenlenmektedir.
Wrocław
Wrocław Almanca: Breslau; Çekce: Vratislav; Latince: Vratislavia veya Wratislavia; Yidiş: ברעסלוי Brasloi), Güneybatı Polonya'da bulununan Aşağı Silezya'nın tarihi bölgesi ve başkentidir. Odra nehri üzerine kurulmuştur. 2006 resmi nüfus verilerine göre, nüfusu 635.280 olarak, Polonya'nın dördüncü büyük şehridir. Varşova'dan sonra, Polonyanın ikinci büyük finansal merkezi olduğu
Varşova
Varşova Polonya’nın başkenti olup, aynı zamanda bu ülkenin en büyük şehridir. Vistül Nehri üzerinde yer alan şehir Baltık Denizi’nden yaklaşık 360 kilometre; Karpatlar’dan ise 300 kilometre uzaklıktadır. Haziran 2009 tarihi itibari ile 1,711,466 kişilik bir nüfusa sahip olan şehirin Varşova Metropol Bölgesi sınırları içindeki nüfusu ise yaklaşık 2,785,000’dir.[1] Şehir 516.9 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır. Varşova Metropolitan Bölgesi (Lehçe: Obszar Metropolitalny Warszawy) ise 6,100.43 kilometrekarelik bir alana yayılmıştır. Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin şehirleri arasında Varşova nüfusu bağlamından en büyük 9. şehirdir.
Warszawianka (1831) Varşova şehrinin gayriresmi marşı olarak kabul görmektedir. 9 Kasım 1940 yılında şehir Varşova Kuşatması’daki kahramanca direnişi nedeniyle Polonya’daki en önemli askeri madalya olan Virtuti Militari ile onurlandırılmıştır.
Varşova aynı zamanda bir Feniks şehri olarak bilinmektedir. Mitoloji’delo feniks kuşunda olduğu gibi İkinci Dünya Savaşı’nda %80’i harap olan bu şehir de hem Polonyalıların hem de Sovyetler Birliği’nin yardımıyla yeniden inşa edilmiştir. Şehir ismini Varşova Konfederasyonu, Varşova Paktı, Varşova Düklüğü, Varşova Konvansiyonu, Varşova Anlaşması ve Varşova Ayaklanması gibi ünlü oluşumlara veya olaylara ismini vermiştir